1. Logga in med BankID
2. Beskriv besvär
3. Betala och skicka in
4. Din läkare svarar
5. Få behandling

Akne - Barn

Akne drabbar många barn och ungdomar och som för vissa tyvärr blir ett stort problem. Det finns dock en hel del man kan göra för att minska problemen. Läs mer om symptom och orsaker längre ner i texten.

Akne drabbar många barn och ungdomar och som för vissa tyvärr blir ett stort problem. Det finns dock en hel del man kan göra för att minska problemen. Läs mer om symptom och orsaker längre ner i texten.

 • Enkelt
 • Snabbt
 • Tillgängligt
 • Kostnadsfritt
 • Sök vård

När du bör söka vård

Om du har så svår akne att den påverkar ditt mående fysiskt eller psykiskt, och om receptfria läkemedel inte hjälper, så ska du söka vård. Är du osäker på vilket receptfritt läkemedel eller behandling du ska välja kan du få råd av en läkare här på Medicoo.

Sök även professionell hjälp om du behöver fastställa vilken typ av åkomma som du lider av. Utan den kunskapen är det svårt att behandla den på ett riktigt sätt.

Hur Medicoo kan hjälpa dig

När du loggat in på Medicoo.se kan våra läkare hjälpa dig att bedöma ditt barns besvär. Vi kommer be dig bifoga bilder, det går bra att ta bilderna med din mobilkamera.


Symtom

Denna hudåkomma kan sägas vara ett symptom i sig, på att något händer i kroppen. Hur aknen yttrar sig skiljer sig lite från person till person och beror bland annat på hur djupt aknen sitter.

Ytlig akne

Vanlig akne sitter ytligt på huden och är ett rött, irriterat område där det kan uppstå varbildning.

Djup akne

När aknen sitter djupare i huden tilltar ömheten och det finns då även risk för ärrbildning om aknen inte hanteras på ett adekvat sätt. Oftast handlar det om att talgkörtlar blivit inflammerade och att åkomman framförallt drabbar oss i ansiktet beror helt enkelt på att vi har flest körtlar där.

Orsaker

Akne beror ofta på hormonförändringar och det är därför denna ofarliga men irriterande åkomma är som allra vanligast under puberteten. Att problemen skulle bero på dålig hygien är en myt som lever kvar trots att det inte finns belägg för att det är så.

En annan vanlig teori, som kan stämma även om det inte testats vetenskapligt, är att vissa födoämnen orsakar åkomman hos vissa individer. Större besvär kan ibland bero på felaktig behandling som att man använt feta krämer vilka täpper till porerna och förvärrar problemet.

Behandling

Hygien

Aknen beror alltså inte på dålig hygien men det är viktigt att man sköter sin hygien på ett bra sätt under ett angrepp. Man ska dock inte gå till överdrift utan nöja sig med tvätt en till två gånger om dagen, gärna med en tvål avsedd för lite fetare hy. Tvärtemot vad många tror finns det ingen poäng med att sticka hål på inflammerade körtlar utan det kan istället förvärra problemet.

Receptfria läkemedel

Det finns bra läkemedel mot akne, både receptfria och sådana som du får utskrivna i samråd med en läkare. Behandlingen kan ske genom både salvor för utvärtes bruk och genom tabletter.

 • Varför Medicoo
 • Enkelt
 • Snabbt
 • Tillgängligt
 • Kostnadsfritt
 • Sök vård