1. Logga in med BankID
2. Beskriv besvär
3. Betala och skicka in
4. Din läkare svarar
5. Få behandling

Allergi

Det finns många olika typer av allergier, bland annat säsongsbetonad, pälsdjurs-, kontakt- och födoämnesallergi. Vad de har gemensamt är att de utlöser diverse besvärliga symtom hos den som lider utav allergi. Detta eftersom kroppens immunförsvar reagerar kraftigt mot de allergena ämnena.

Det finns många olika typer av allergier, bland annat säsongsbetonad, pälsdjurs-, kontakt- och födoämnesallergi. Vad de har gemensamt är att de utlöser diverse besvärliga symtom hos den som lider utav allergi. Detta eftersom kroppens immunförsvar reagerar kraftigt mot de allergena ämnena.

 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård

Symtom

Allergiska symtom kan yttra sig på många olika sätt, beroende på vad det är man är allergisk mot. Många som drabbas utav säsongsbetonade besvär under vår och sommar, får ofta nästäppa, irritation i luftvägarna och rinnande ögon. Dem som lider utav perenn allergi, vilket betyder att man är allergisk mot pälsdjur eller kvalster, får ofta långvarig nästäppa och klåda i ögonen. Eksem, utslag, illamående och kräkningar kan vara tydliga tecken på en allergisk reaktion mot ett specifikt födoämne, exempelvis komjölk eller ägg. Lider man utav någon form av kontaktallergi, där nickelallergi är vanligt förekommande, reagerar man på direktkontakt med ämnet och utvecklar ofta i samband med det kliande hudutslag

Orsaker

Allergiska symptom uppstår ofta plötsligt och oväntat. Immunförsvarets roll är att skydda kroppen mot skadliga ämnen, men när allergiska reaktioner sker överreagerar istället immunförsvaret på ett specifikt ämne. Det blir som en slags försvarsreaktion mot det skadliga ämnet. I det dagliga livet utsätts man hela tiden för olika slags allergena ämnen och det kan ibland vara svårt att skydda sig mot allergiska reaktioner, då man ej har full kontroll över sin omgivning. Orsaken till varför en del utav oss drabbas av allergi är inte helt klarlagt, men man har kunnat bevisa att det finns en viss ärftlig risk om en eller båda föräldrar lider av allergi.

Behandling

Allergiska symtom kan behandlas på flera olika sätt, beroende på vilken typ av allergi man lider utav. Det finns många effektiva och receptfria läkemedel mot säsongsbetonad allergi, exempelvis pollenallergi, som ger effekt inom ett par minuter från det att man har tagit läkemedlet. Det aktiva ämnet i dessa läkemedel är antihistaminer som blockerar de skadliga ämnena från att påverka kroppen. Antihistaminer motverkar besvär som orsakats av pollen, kvalster, pälsdjur och mögel. Om man lider av födoämnesallergi är det viktigt att undvika det ämne man är allergisk mot och att vara uppmärksam om man är bortbjuden på middag eller äter ute på restaurang.

När du bör söka vård

Det är viktigt att du som misstänker allergi kontaktar en läkare för vidare utredning. Säsongsbetonade besvär som årligen uppträder i samband med att träd och blommor slår ut kan du behandla själv, om symptomen är lindriga. Andra allergiska reaktioner bör alltid utredas så att rätt behandling sätts in. Kontakta en läkare här på Medicoo för ett fortsatt samtal kring de symtom du upplever. Du kan få tips på receptfria läkemedel som lindrar besvären, men även vidare remiss till specialistläkare som kan diagnostisera och sätta in rätt typ av behandling. Det finns vissa typer av allergena- och födoämnesallergier som kan ge mycket svåra allergianfall och som kräver receptbelagda läkemedel.

Vad Medicoo kan hjälpa dig med

Hos oss på Medicoo kan du få svar på dina frågor om allergi, samt recept och/eller remiss. Kontakta oss redan idag för ett samtal kring de symtom du upplever. Vi möts via videosamtal eller chatt på en tid som passar dig!

 • Varför Medicoo
 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård