1. Logga in med BankID
2. Beskriv besvär
3. Betala och skicka in
4. Din läkare svarar
5. Få behandling

Bihålebesvär

Bihålebesvär är vanligt i samband med förkylning och orsakas av virus på bihålornas slemhinnor. Det går ofta över av sig själv, men kan vara jobbigt och göra ont. Det finns dock flera saker man kan göra själv för att lindra besvären.

Bihålebesvär är vanligt i samband med förkylning och orsakas av virus på bihålornas slemhinnor. Det går ofta över av sig själv, men kan vara jobbigt och göra ont. Det finns dock flera saker man kan göra själv för att lindra besvären.

 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård

Symtom

Bihålebesvär uppstår nästan alltid i form av bihåleinflammation i samband med förkylningar. Vanliga symtom är snuva och nästäppa. Dessa symtom kan dock vara svåra att skilja från förkylningssymtomen, men det finns några särskilda symtom som tyder på bihåleinflammation. Eftersom bihåleinflammation inte alltid drabbar alla bihålor lika illa kan nästäppan bli värre på ena sidan. Det är också vanligt att man får ont i pannan och/eller kinderna. Även detta kan vara värre på ena sidan. Andra vanliga symtom är en tryckande känsla i tänderna på överkäken och ett försämrat luktsinne. Kontakta gärna oss om du känner dig osäker på om du har drabbats av besvär i bihålorna.

Orsaker

Bihålebesvär är vanligt i samband med förkylning och kallas bihåleinflammation. Bihålor är hålrum i skelettet som är sammanbundna med näsans hålrum. Dessa finns i pannan, i överkäken och bakom näsan. Problemen uppstår när virus sprids från näsan till bihålorna och fastnar på bihålornas slemhinnor, som då börjar producera slem och antikroppar för att stoppa viruset. Slemhinnorna blir därmed tjockare och kan täppa till vägen till näsan helt, vilket orsakar nästäppa. Den tryckande känslan uppstår på grund av det slem och var som samlas i bihålan. Polyper i näsan eller allergier kan göra att man lättare drabbas av dessa bihålebesvär. Även rökare är mer mottagliga.

Behandling

För att lindra bihålebesvär är det bra att försöka få ut slem och var. Det finns flera metoder du kan prova för att göra detta själv. Drick mycket vätska för att slemmet ska bli rinnigare och lättare komma ut. Det kan också hjälpa att sova med en extra kudde. Att få upp huvudet lite hjälper till att dämpa svullnaden. Av samma anledning kan det även vara bra att vara uppe och röra på sig lite istället för att ligga ned, i den mån man orkar givetvis. På apoteket kan du köpa koksaltdroppar att skölja näsan med. Det finns även receptfri nässpray som kan minska svullnaden.

När du bör söka vård

Bihålebesvär går oftast över av sig själv och de flesta behöver inte söka vård. Det finns dock några tecken man behöver hålla utkik efter. Om du får hög feber samtidigt som du fryser kraftigt bör du söka hjälp direkt på en akutmottagning. Detsamma gäller om blir stel i nacken och känner dig svag, eller om du får kraftig värk i pannan eller kring näsroten. Du bör även åka in akut om du blir svullen och röd runt ögat eller ögonen. Du kan alltid kontakta en läkare här för konsultation. Detta bör du även göra om du inte mår bättre efter 10 dagar.

Vad Medicoo kan hjälpa dig med

Om du har bihålebesvär kan du kontakta oss för att ta reda på om du har bihåleinflammation och vad du kan göra åt det. Kontakta oss direkt för att slippa lida i onödan.

 • Varför Medicoo
 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård