1. Logga in med BankID
2. Beskriv besvär
3. Betala och skicka in
4. Din läkare svarar
5. Få behandling

Diarré

De flesta drabbas någon gång under sin livstid av diarré. Vanligtvis är det ett symtom på någon annan sjukdom eller infektion, och går över av sig själv. Vid allvarliga och fortlöpande symtom kan man behöva hjälp för att få ordning på magen igen.

De flesta drabbas någon gång under sin livstid av diarré. Vanligtvis är det ett symtom på någon annan sjukdom eller infektion, och går över av sig själv. Vid allvarliga och fortlöpande symtom kan man behöva hjälp för att få ordning på magen igen.

 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård

Symtom

Sjukdomen kännetecknas av att ens avföring är vattnig och rinnande. Ett tecken på att det är diarré man drabbats av är att man behöver gå fler gånger på toaletten än man brukar göra. De mest kännspaka symtomen visar sig i avföringen, men man kan också ha symtom som orolig mage. När man drabbats av sjukdomstillståndet kan det vara svårt att hålla tätt på natten. Den kan också visa sig genom att man vaknar och behöver gå på toaletten ovanligt mycket. Vanligtvis är symtomen helt ofarliga och endast ett tecken på att kroppen försöker få ut det som är skadligt så den skall kunna fungera normalt igen.

Orsaker

Orsakerna till diarré kan vara bland annat att man ätit något dåligt som magen inte tål. Då kommer kroppen arbeta för att snabbt stöta ut maten och det i sin tur ger upphov till lös avföring. När man får problem med magen på grund av mat är det ofta på grund av att den inte tillagats ordentligt. Det är också vanligt att man får diarré som följd av bakterier eller virus. I samband med kräksjuka är det vanligt att drabbas av sjukdomen. Viss medicin kan också vara en orsak. En del personer är känsliga för antibiotika och det kan ta sig uttryck i avföringen.

Behandling

Diarré går vanligtvis över av sig självt. I vissa situationer kan det bli både obehagligt och jobbigt att ha dålig mage och då kan man bland annat förse sig själv med receptfria läkemedel från apoteket. Deras funktion är att göra avföringen hårdare genom att normalisera tarmfloran. Många sådana mediciner innehåller nyttiga bakterier som kan slå ut de dåliga. Man bör vara noga med att få i sig extra mycket vätska och salt om man lider av diarré. Detta på grund av att sjukdomen gör att kroppen gör sig av med betydligt mycket mer näring än normalt. För att undvika följdsjukdomar skall man tänka på att dricka extra mycket.

När du bör söka vård

Om din diarré håller i sig en längre tid utan att bli bättre kan du ta kontakt med oss för att försäkra dig om att den inte uppkommit som följd av någon annan sjukdom. Ifall man under en längre period har dålig mage kan man också få allvarlig näringsbrist. Ifall inget hålls kvar i tarmarna är det också viktigt att söka vård så de kan hjälpa en för att kroppen skall kunna behålla näring. Om man har problem över en vecka, får feber och frossa, eller om ens avföring innehåller blod skall man genast kontakta läkare. Viktigt att tänka på är också att vissa mediciner inte hinner tas upp av kroppen vid det här sjukdomstillståndet.

Vad Medicoo kan hjälpa dig med

Om du lider av diarré och behöver få läkarhjälp kan du kontakta direkt på medicoo.se. Vi kan hjälpa dig med recept och rådgivning precis som en vanlig vårdcentral.

 • Varför Medicoo
 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård