1. Logga in med BankID
2. Beskriv besvär
3. Betala och skicka in
4. Din läkare svarar
5. Få behandling

Förstoppning hos barn

Barn som har förstoppning har svårt att bajsa, och bajset är hårt och trögt. Det är också vanligt att få ont i magen. Ofta blir det bättre om barnet dricker mer och äter fiberrik mat, men ibland kan det behövas läkemedel som mjukar upp bajset. Hur ofta barn bajsar varierar från barn till barn och beror på vad barnet har ätit. Att ett barn inte bajsar så ofta blir ett problem först när barnet mår dåligt av det. Värt att tänka på: det här är mycket vanligt hos barn och mycket sällan orsakat av någon bakomliggande sjukdom. Läs mer om symptom och orsaker längre ner i texten.

Barn som har förstoppning har svårt att bajsa, och bajset är hårt och trögt. Det är också vanligt att få ont i magen. Ofta blir det bättre om barnet dricker mer och äter fiberrik mat, men ibland kan det behövas läkemedel som mjukar upp bajset. Hur ofta barn bajsar varierar från barn till barn och beror på vad barnet har ätit. Att ett barn inte bajsar så ofta blir ett problem först när barnet mår dåligt av det. Värt att tänka på: det här är mycket vanligt hos barn och mycket sällan orsakat av någon bakomliggande sjukdom. Läs mer om symptom och orsaker längre ner i texten.

 • Enkelt
 • Snabbt
 • Tillgängligt
 • Kostnadsfritt
 • Sök vård

När bör du söka vård

Sök vård om ditt barn har ett eller flera av följande symtom:

 • Barnet äter bara bröstmjölk och bajsar små hårda kulor.
 • Barnet har haft svårt att bajsa i en vecka eller mer.
 • Barnet har återkommande besvär med förstoppning.
 • Barnet har omväxlande förstoppning och diarré.
 • Barnet är ledset på grund av att det gör ont när hen ska bajsa.
 • Barnet har ont i magen samtidigt med förstoppningen.
 • Barnet har svårt att bajsa och går inte upp i vikt.
 • Bajset innehåller blod.

Sök genast akutmottagning om barnet har svårt att bajsa och har ett eller flera av följande symtom:

 • Barnet har mycket ont i magen.
 • Barnet kallsvettas och har utspänd mage.
 • Barnet kräks.
 • Barnet har blod och slem i bajset och verkar inte må bra.

Vad Medicoo kan hjälpa dig med

Om ditt barn har drabbats av förstoppning finns vi tillhands online för att ge dig den rådgivning som behövs. Genom oss kan du få recept och remiss till specialistläkare. Sök vård på ett tidseffektivt sätt.


Symtom

En förstoppning är när man bajsar mer sällan än tre gånger per vecka. Det gäller både för barn och för vuxna. Barn kan ha ett eller flera av följande symtom när de är förstoppade:

 • Bajset är hårt och trögt.
 • Barnet har svårt att bajsa.
 • Det gör ont att bajsa, och barnet kan därför bli ledset eller inte vilja bajsa.
 • Barnet har ont i magen och vill kanske därför inte äta.

Det hårda bajset kan göra att barnet får små sprickor runt ändtarmsöppningen. Sprickorna kan blöda och lämna blodspår på bajset eller på toalettpappret. Att det gör ont kan också göra att barnet inte vill bajsa.

Barnet kan också behöva kissa oftare, eller kan kissa på sig. Det är för att det hårda bajset trycker på urinblåsan.

Barn som bara äter bröstmjölk blir mycket sällan förstoppade. Däremot kan det förekomma att barn som får modersmjölksersättning får besvär med trögare avföring och kanske förstoppning.

Har barnet varit förstoppad i mer än en vecka kan det komma löst bajs i underkläderna. Det är då vanligt att tro att barnet har diarré i stället för förstoppning. Men det är löst bajs som rinner förbi den hårda klump av bajs som finns i ändtarmen. Ibland använder vårdpersonal ordet avföringsinkontinens när barn får bajs i underkläderna.

Orsaker

Att ett barn får förstoppning kan bero på olika saker:

Rutiner och matvanor

Ofta orsakas förstoppningen av barnets rutiner och matvanor. Många barn kan också få tillfälliga besvär med förstoppning i samband med omställningar av något slag. Det är vanligt att barn under ett år får förstoppning när de börjar äta mer och mer vanlig mat, från att tidigare ha ätit bröstmjölk eller bröstmjölkersättning.

Många barn får besvär med förstoppning när de börjar på förskola eller skola. Barnet kan bli hårt i magen om hen äter för lite fibrer eller för mycket stoppande mat, eller dricker för lite. Men fiberrik mat kan också göra att barnet får förstoppning, om hen inte dricker tillräckligt.

Medvetet hålla sig

När barnet är runt två år kan barnet lära sig att stå emot signalerna som talar om att hen är bajsnödig. Barnet kan då själv välja om hen ska bajsa. Många gånger blir bajsandet privat, och barn vill gärna vara i en trygg och van miljö när de ska bajsa. De kan därför hålla sig från att bajsa om de är hemma hos någon annan, på förskolan eller i skolan.

Ibland kan barnet vara så upptagen och inne i sin lek att barnet står emot reflexen att bajsa, eftersom hen inte vill sluta leka. Händer det ofta kan det leda till att barnet får problem med förstoppning.

Sprickor i ändtarmsöppningen

Hårt bajs kan ibland ge små sår eller sprickor i ändtarmsöppningen som gör ont när man bajsar. Barnet kanske har fått sådana sår tidigare och minns smärtan. Därför kan barnet, medvetet eller omedvetet, låta bli att bajsa för att hen är rädd att det ska göra ont.

Stillasittande, stress och oro

Barn som sitter stilla mycket kan få förstoppning. Det gäller också om barnet har legat mycket i en säng, till exempel om hen har varit sjuk. Ibland kan förstoppning vara ett symtom på att barnet känner stress eller oro. Det kan till exempel vara i samband med en flytt, att en närstående person är sjuk eller att det är oroligt och stökigt i förskolan eller skolan.

Sjukdomar kan orsaka förstoppning. Ibland kan förstoppning vara ett symtom på en sjukdom.

 • utlöst av födoämnen, framför allt komjölksallergi och glutenintolerans
 • problem med hormonsystemet (endokrina systemet) – hypotyreos, som innebär att barnet har för låg ämnesomsättning
 • anatomiska orsaker – dessa är mycket ovanliga och kan innebära att tarminnehållet inte kan passera tarmen på ett normalt sätt. Exempelvis invagination eller malrotation.

Ändra inte på barnets kost själv om du tror att förstoppningen beror på födoämnesallergi, utan sök vård på en barnläkarmottagning eller vårdcentral.

Behandling

Barnet kan behöva få läkemedel om det inte hjälper med att ändra vanorna eller om barnet har haft problem med förstoppning en längre tid.

Mjukgörande medel

Oftast är det så kallat mjukgörande medel, som drar till sig vatten till bajset. Det gör att bajset blir mjukare och tarmen kan arbeta bättre. För att återställa tarmfunktionen kan man behöva använda läkemedel under en längre tid, vilket kräver tålamod hos både barn och föräldrar. Behandlingen skall alltid ske i samråd med läkare på BVC eller vårdcentralen. En vanlig orsak till fortsatta besvär är för kort behandlingstid, eller att man inte tar läkemedlet kontinuerligt.

Smärtstillande salvor

Smärtstillande salva kan behövas ibland. Har barnet ont och sprickor i ändtarmsöppningen finns det bedövande salva. Du smörjer ändtarmsöppningen innan barnet ska bajsa.

Lavemang

Det finns olika så kallade mikrolavemang eller minilavemang. Dessa lavemang kan du använda om barnet har en hård klump i ändtarmen som behöver lösas upp. Effekten kommer efter fem till tjugo minuter.

Ibland kan förstoppningen vara så besvärlig att tarmen behöver rensas med ett större lavemang på en barnläkarmottagning eller en vårdcentral. Försök aldrig att själv lösa en förstoppning genom att stoppa in exempelvis en febertermometer i barnets ändtarm. Du kan då skada ändtarmen. Det gäller framför allt barn under ett år.

Laxermedel

Rena laxermedel bör man vara försiktig med och bara använda på läkarordination. Det finns receptfria läkemedel mot förstoppning som du kan köpa på apotek. Fråga om råd på vårdcentralen, barnavårdscentralen eller apoteket innan du använder läkemedel mot förstoppning.

Samtalsstöd

För vissa barn kan det ta mer än ett år för kroppen att ställa om sig, och för barnet att glömma hur ont det gjorde att bajsa. Känner barnet en stor rädsla för att bajsa på grund av smärtan kan barnet behöva få samtalsstöd av personal på en barnläkarmottagning. Föräldrar kan också få stöd, så att de sedan kan stötta barnet.

 • Varför Medicoo
 • Enkelt
 • Snabbt
 • Tillgängligt
 • Kostnadsfritt
 • Sök vård