1. Logga in med BankID
2. Beskriv besvär
3. Betala och skicka in
4. Din läkare svarar
5. Få behandling

Hosta

Hostan är egentligen en försvarsmekanism där dina luftvägar irriteras av någonting som kroppen vill få ut ur systemet. Hosta kan bero på en förkylning och det kan ta allt ifrån ett par dagar till flera veckor innan den försvinner.

Hostan är egentligen en försvarsmekanism där dina luftvägar irriteras av någonting som kroppen vill få ut ur systemet. Hosta kan bero på en förkylning och det kan ta allt ifrån ett par dagar till flera veckor innan den försvinner.

 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård

Symtom

Hostan i sig är ett symtom. När du hostar utlöses en skyddsreflex. Skyddsreflexen uppstår på grund av att något stör luftvägarna. Slemhinnornas nerver sänder signaler till hjärnan. Hjärnan för signalen vidare ut till olika muskler i mellangärdet, och på så sätt uppstår hosta. Ett tidigt symtom är att det bildas mer slem i halsen. Det beror på att slemhinnan bildar mer slem när den irriteras. Man ska inte hålla tillbaka hostan i onödan; det är viktigt att få ut det som stör luftvägarna. Hostan är ett mycket vanligt symtom till en uppsjö olika sjukdomar, som till exempel förkylning, luftrörskatarr och lunginflammation.

Orsaker

Ofta kommer hostan i olika former. Den kan vara torr och envis eller slemmig och lite lindrigare. Man har dock sällan enbart hosta. Den brukar föra med sig en del andra besvär också, som nästäppa och huvudvärk. Hostan orsakas av en sjukdom, som astma eller influensa. Även om förkylningen har släppt kan det ändå kännas besvärligt i halsen. Det beror helt enkelt på att slemhinnorna fortfarande är känsliga. Många upplever att hostan är värre vid olika tidpunkter på dagen — gärna på morgonen och på kvällen. Det går inte att bota en hosta, men den kan lätt lindras. Här på Medicoo kan du få tips och råd av legitimerade läkare.

Behandling

En envis, torrhosta som inte vill ge sig är inte roligt. Den stör sömnen, och sömnbristen kan göra att man mår sämre. Men det finns faktiskt en del huskurer man kan ta till om det blir för jobbigt. Först och främst: drick mycket! Det är viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska — och inte bara för hostans skull. Varm dryck löser upp slem i svalget och ger en lenande effekt i halsen. En hosta tenderar att bli värre när man ligger ned, därför kan det vara bra att ha en extra kudde när man sover och på så sätt får du mer höjd.

När du bör söka vård

Oavsett hur du lider av din hosta kan du snabbt få kontakt med en läkare här på Medicoo. Har du haft hosta och feber i fler än fyra dygn, eller om bara hostan har hållit i sig i över tre veckor, brukar vi rekommendera att du kommer i kontakt med en av våra läkare. Detsamma gäller om du anar att du har kikhosta. Genom att kontakta oss via chatt eller videosamtal, får du den hjälp du behöver — snabbt och enkelt! Om du däremot hostar blod eller har mycket svårt att andas måste du genast söka vård hos akutmottagning, eller ringa 112.

Vad Medicoo kan hjälpa dig med

Hos Medicoo får du snabbt hjälp med dina bekymmer — var du än befinner dig. Vi finns alltid i din mobil. Vill du veta hur du kan göra det bästa av din hosta får du alltid råd direkt på Medicoo av en legitimerad läkare.

 • Varför Medicoo
 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård