1. Logga in med BankID
2. Beskriv besvär
3. Betala och skicka in
4. Din läkare svarar
5. Få behandling

Hudutslag - barn

Huden är kroppens största organ och det gör att den också reagerar på saker den kommer i kontakt med. Hudutslag är något de flesta utsätts för någon gång under sin livstid. Allra vanligast är det hos barn, men det förekommer även hos vuxna. Läs mer om symptom och orsaker längre ner i texten.

Huden är kroppens största organ och det gör att den också reagerar på saker den kommer i kontakt med. Hudutslag är något de flesta utsätts för någon gång under sin livstid. Allra vanligast är det hos barn, men det förekommer även hos vuxna. Läs mer om symptom och orsaker längre ner i texten.

 • Enkelt
 • Snabbt
 • Tillgängligt
 • Kostnadsfritt
 • Sök vård

När du bör söka vård

Om man är orolig för att ens hudutslag är en följd av någon annan sjukdom skall man alltid söka vård. Det är bättre att kontakta läkare en gång för mycket än en gång för lite. Har man allvarliga problem med klåda eller sveda och inga receptfria läkemedel hjälper kan man också söka läkarvård så de kan hjälpa en med receptbelagd medicin eller remiss till specialistläkare.

När man kontaktar en läkare kommer de reda ut orsaken till dina eksem för att sedan kunna anpassa eventuell behandling efter det. Det kan också vara så att man får göra allergitester ifall man inte kan hitta en orsak.

Vad Medicoo kan hjälpa dig med

Om ditt barn har drabbats av dessa besvär finns vi tillhands online för att ge dig den rådgivning som behövs. Genom oss kan du få recept och remiss till specialistläkare. Sök vård på ett tidseffektivt sätt.


Symtom

Hudutslag kännetecknas av förändringar på huden. De kan se ut som röda fläckar eller också vara prickar, blåsor eller upphöjda hudpartier. De vanligast förekommande utslagen är oftast röda till färgen.

Utslag kan både klia och ge ifrån sig var om de blivit inflammerade. Ibland kliar man omedvetet sönder sina utslag och de kan då börja blöda så man istället har små sår på kroppen.

Ibland kan huden svälla upp på problemområdet, vilket också är ett tecken på att något inte står rätt till med huden. En del utslag på huden ger upphov till en blossande och brännande känsla på området.

Orsaker

Det finns många olika orsaker till att man drabbas av hudutslag:

Allergi

Ibland kanske man ätit något man är allergisk mot och då reagerar huden ibland med utslag.

Sjukdomar

Andra orsaker kan vara inre sjukdomar exempelvis i mage eller tarm, blodsjukdomar eller förgiftning.

Läkemedel

Man kan också få hudutslag som biverkning av ett läkemedel.

Yttre påfrestning

Om huden utsätts för en yttre påfrestning, exempelvis väldigt torr och kall luft, insektsbett eller kontakt med något material man reagerar på kan det visa sig på huden i form av utslag. Även brännskador ger utslag och kan uppkomma redan efter att man vistats en liten stund i direkt solljus.

Behandling

De flesta hudutslag är alldeles ofarliga och försvinner av sig själva efter en tid. För att lindra problemen med eventuella kliande utslag finns det salvor man kan köpa receptfritt på apoteket. Det kan också vara skönt att kyla huden med kallt vatten.

Om man lider av utslag på grund av en kronisk sjukdom behöver man medicin som får bukt med utslagen och också kan behandla den bakomliggande orsaken till dem.

Oavsett vilka slags eksem du lider av är det viktigt att bibehålla hudens fukt. Det gör man genom att få i sig tillräckligt mycket vätska samtidigt som man kan behandla huden med mjukgörande krämer. Kortisonkrämer brukar vara effektiva på utslag.

 • Varför Medicoo
 • Enkelt
 • Snabbt
 • Tillgängligt
 • Kostnadsfritt
 • Sök vård