1. Logga in med BankID
2. Beskriv besvär
3. Betala och skicka in
4. Din läkare svarar
5. Få behandling

Preventivmedel

De flesta som vill skydda sig mot en oönskad graviditet använder något slags preventivmedel. Eftersom varje kropp är unik finns det flera olika sorter att välja mellan, och det kan ta tid att hitta rätt. Men det finns hjälp och råd att få. Läs mer om symptom och orsaker längre ner i texten.

De flesta som vill skydda sig mot en oönskad graviditet använder något slags preventivmedel. Eftersom varje kropp är unik finns det flera olika sorter att välja mellan, och det kan ta tid att hitta rätt. Men det finns hjälp och råd att få. Läs mer om symptom och orsaker längre ner i texten.

 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård

Hur kan du få hjälp

Många tror att man måste stå ut med biverkningar som kan uppstå från en viss sorts skydd, men det kan finnas andra vägar att gå för att slippa genomlida till exempel humörsvängningar, nedstämdhet och oregelbunden menstruation. Genom att ta kontakt med en läkare eller barnmorska blir det lättare att hitta rätt preventivmedel för just dig.

På Medicoo kan man ta kontakt med en läkare via chatt eller video för att få vägledning i valet och även få recept utskrivet. Ibland behöver kontroll av blodtryck göras, då är det bara att vända sig till närmaste vårdcentral eller göra hemifrån med hjälp av en egen blodtrycksmätare. Många apotek erbjuder också hjälp att kontrollera blodtryck.


Hur fungerar läkemedlet

Det finns många olika skydd att använda sig av för att förhindra oänskad graviditet.

Preventivmedel som skyddar mot graviditet och könssjukdomar

De enda preventivmedel som skyddar mot könssjukdomar är kondom eller femidom.

Preventivmedel som innehåller östrogen och gestagen

Preventivmedel med hormoner som p-piller, p-ring och p-plåster innehåller två verkande hormoner, östrogen och gestagen. De gör att ägglossningen förhindras och påverkar sekretet i livmodern så spermier inte kommer igenom.

Preventivmedel som innehåller gestagen

Andra skydd med hormoner är minipiller, p-spruta, p-stav och hormonspiral. De innehåller bara gestagen vilket inte enbart påverkar sekretet i livmoderhalsen utan påverkar också slemhinnan i livmodern och gör den tunn vilket förhindrar att ett befruktat ägg kan fästa där.

Hormonfria alternativ

Det finns också hormonfria alternativ som kopparspiral, p-dator och pesar.

Behandling

Alla preventivmedel påverkar kroppen olika, vissa sorter påverkar mer än andra. När man söker hjälp utgår läkaren bland annat från din ålder, om du bör använda dig av hormoner eller inte och om du har en fast partner eller flera sexuella kontakter.

Sedan är det viktigt att ställa sig frågan om du kommer komma ihåg att ta ett piller varje dag, och samma tid för vissa sorter, eller om en metod där du inte behöver komma ihåg det passar bättre. Behandlingen ser alltså olika ut för varje metod, därför är det viktigt att få vägledning av en läkare när du väljer vilket skydd du vill använda.

När du bör söka vård

Om du skulle få biverkningar av ett skydd som påverkar dig väldigt negativt är det viktigt att söka vård direkt. Det finns mer eller mindre vanliga biverkningar som kan förekomma beroende på skydd, men oavsett vad så är det du som känner din kropp bäst och vad du mår bra av och inte. Därför är det en bra idé att vända sig till en läkare innan du väljer preventivmedel och återkoppla direkt vid eventuella biverkningar.

Vad Medicoo kan hjälpa dig med

Medicoo kan hjälpa de allra flesta kvinnor med frågor och val kring preventivmedel. Det är ett snabbt och enkelt sätt att söka vård och görs enkelt via chatt eller video på hemsidan.

 • Varför Medicoo
 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård