1. Logga in med BankID
2. Beskriv besvär
3. Betala och skicka in
4. Din läkare svarar
5. Få behandling

Rött öga

Att få ett rött öga är vanligt och det kan ha flera orsaker. Man kan ha fått en blödning, infektion eller vagel i ögat. Rodnaden kan också bero på att man har torra ögon, fått in skräp i ögat eller så kan allergiska besvär ligga bakom.

Att få ett rött öga är vanligt och det kan ha flera orsaker. Man kan ha fått en blödning, infektion eller vagel i ögat. Rodnaden kan också bero på att man har torra ögon, fått in skräp i ögat eller så kan allergiska besvär ligga bakom.

 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård

Symtom

Ibland har ett rött öga inga andra symtom annat än rödhet. Ibland kan dock ögat göra ont eller klia. Ömheten kan vara ständig, det vill säga finnas där vare sig man tittar med ögat eller håller det stängt. Ömheten kan också försvinna när man tittar med ögat, eller när man håller det stängt. Ögat kan också vara svullet eller rinna. Beroende på vad orsaken till det röda ögat är kan symtomen variera. Ibland kan röda ögon också kännas kladdiga och synen på det röda ögat kan försämras. Försämringen brukar dock bara vara tillfällig och synen återgår ofta till det normala när man hittar och åtgärdar orsaken till det röda ögat.

Orsaker

Det finns flera orsaker till att man får ett rött öga. Man kan ha en vagel eller ögonlocksinflammation, eller så kan man ha någon form av inflammation eller infektion i själva ögat. Om man är allergisk kan även detta ge besvär som sätter sig på ögonen och gör dem röda. Man kan också ha fått in skräp i ögat som gör att det blir rött och irriterat. Om man använder kontaktlinser kan också detta orsaka att ögat irriteras eller torkas ut. Ett rött öga kan också bero på att ett blodkärl gått sönder i ögat. Detta är allt som oftast ofarligt.

Behandling

Vilken behandling som sätts in beror på vad orsaken är till att man fått ett rött öga. Är ögat torrt får man ofta återfuktande ögondroppar. Är ögat rött för att det är irriterat eller för att man fått in skräp i det behöver det oftast sköljas en eller flera gånger. Om man fått inflammation eller liknande i ögat kan denna ofta behandlas lokalt med droppar eller olika ögonsalvor. Beror rödheten i ögat på en vagel går detta ofta över av sig själv när talgkörteln som orsakar vageln öppnas upp. Man kan dock snabba på detta genom massage av området samt genom att värma upp det med varmt vatten.

När du bör söka vård

De flesta som får ett rött öga behöver inte söka vård eftersom besvären ofta går över av sig själva. Om man får symtom där ögat blir rött samtidigt som det gör ont och synen sätts ner bör man dock söka vård akut. Om ett barn yngre än en månad får variga och röda ögon bör man också söka vård skyndsamt. Om man får besvär med röda och kladdiga ögon, där besvären inte försvinner på fem dagar trots försök med egen behandling bör man uppsöka en vårdcentral. Om ögat blir rött samtidigt som synen förändras bör man söka vård så snart vårdcentralen eller jouröppen mottagning finns tillgänglig.

Vad Medicoo kan hjälpa dig med

Om du får ett rött öga kan Medicoo hjälpa dig med bedömning och behandling av dina symtom. Om du får en akut synnedsättning bör du dock vända dig direkt till akutmottagningen.

 • Varför Medicoo
 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård