1. Logga in med BankID
2. Beskriv besvär
3. Betala och skicka in
4. Din läkare svarar
5. Få behandling

Sårskada

En sårskada kan uppkomma på flera olika sätt. Hur än skadan uppkommit är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt för att risken för infektioner och ärr ska bli så liten som möjligt. Det finns en hel del man kan göra för att sårskadan ska läka bra.

En sårskada kan uppkomma på flera olika sätt. Hur än skadan uppkommit är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt för att risken för infektioner och ärr ska bli så liten som möjligt. Det finns en hel del man kan göra för att sårskadan ska läka bra.

 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård

Symtom

Symtom på en sårskada kan variera, bland annat beroende på vilken typ av sår man får och hur skadan orsakas. Vanligen märker man om man får en skada som orsakar ett sår på kroppen eftersom skadan i sig brukar göra ont. De vanligaste symtomen man lägger märke till är att såret blöder och att man får ont eller blir öm på skadestället. Får man skada där främmande föremål tränger in i huden kan man ibland också se dessa föremål. Om man har nedsatt känsel kanske man inte märker skadan förrän den fastnar i till exempel ett klädesplagg, eller har fått en sårskorpa.

Orsaker

Man kan få en sårskada på flera sätt. Man kan få skärsår av en kniv, skrubbsår av att ramla, krossår av att få ett slag, eller sticksår av till exempel en spik. Alla dessa skador är exempel på sårskador. Eftersom det går att få en sårskada på flera sätt är det svårt att undvika dem. Skadan i sig uppkommer av att något skadar den yttre hudbarriären. Skadan kan sedan variera i djup och skada flera hudlager samt muskler och nerver. En allvarlig form av skada är också olika bett av hund, katt och människa. Dessa skador orsakar ofta också sår på kroppen.

Behandling

Hur en sårskada behandlas beror lite på vad det är för skada, samt hur den sitter. Det viktigaste är att göra såret ordentligt rent genom att spola med vatten och tvål eller sårrengöring. I vissa fall bör såret läggas om, medan det i andra fall är bättre att låta det blöda. Är såret djupt kan det behöva sys. Om man får ett människobett eller ett djurbett bör man omgående kontakta vården eftersom dessa bett allt som oftast kräver behandling med antibiotika. Får man en skada av en spik eller liknande bör man också kontrollera sitt skydd mot stelkramp eftersom detta ibland kan utvecklas från olika skador.

När du bör söka vård

Om du får en djup sårskada bör du söka vård, den kan behöva sys. Får du ett bett av djur eller människa och det går hål i huden bör man alltid söka vård eftersom dessa former av bett nästan alltid kräver antibiotika. Får man en skada på kroppen och inte har något stelkrampsskydd bör man också söka vård för att förnya skyddet. Om man får ett sår där främmande föremål fastnar och man inte får bort dem kan det vara bra att söka upp en vårdcentral. Om området runt ett sår känns avdomnat bör man också söka vård, samt om såret sitter på svårläkt ställe.

Vad Medicoo kan hjälpa dig med

Om du får en sårskada kan Medicoo hjälpa dig med råd om hur du ska behandla den. Om du är osäker på om du behöver söka vård eller inte kan Medicoo hjälpa dig att bedöma din skada.

 • Varför Medicoo
 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård