1. Logga in med BankID
2. Beskriv besvär
3. Betala och skicka in
4. Din läkare svarar
5. Få behandling

Turistdiarré

Turistdiarré är precis vad namnet antyder - magbesvär som uppstår i samband med resa. Det är ofta orsakat av diverse bakterier som sprids mellan människor, samt via mat och dryck. Det finns flera olika behandlingsmetoder att tillgå som kan minska eller eliminera besvären.

Turistdiarré är precis vad namnet antyder - magbesvär som uppstår i samband med resa. Det är ofta orsakat av diverse bakterier som sprids mellan människor, samt via mat och dryck. Det finns flera olika behandlingsmetoder att tillgå som kan minska eller eliminera besvären.

 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård

Symtom

Symtomen när man drabbats av turistdiarré är tydliga. Man drabbas av vattnig avföring som är tunn och som kommer i stora mängder. Ofta behöver man uppsöka toalett akut och vid flertal tillfällen. En del upplever att man inte kan lämna toaletten då symptomen är ihållande. I samband med diarrén är det vanligt förekommande med feber, yrsel, illamående och kräkningar. Många upplever också en stark magsmärta eller tillfälligt magknip. Från smittotillfället tar det mellan ett halvt till två dygn innan besvären bryter ut. Om man arbetar med livsmedel, på sjukhus eller inom barn- och äldreomsorg och drabbas av ovan symtom vid hemkomst från resa är det mycket viktigt att uppsöka vård, då man kan vara smittbärande.

Orsaker

Turistdiarré orsakas i de flesta fall av bakterier. En vanligt förekommande bakterie är ETEC som orsakar svår diarré. Det är vanligt att man drabbas under utlandsresor, framför allt i länder med sämre avlopps- och vattenrening. Råa skaldjur, kallskuret och mat som inte tillagats ordentligt, och som ej är genomkokt eller stekt, kan orsaka besvär. Kranvatten eller frukt som sköljts i orent vatten kan även bidra till smittan. Man kan försöka minimera risken för att drabbas av turistdiarré genom att undvika att dricka kranvatten, samt försäkra sig om att de vattenflaskor man köper är förseglade och inte återanvända. Isbitar som används i kylda drycker bör undvikas då de ofta är gjorda på kranvatten.

Behandling

Det finns flera olika receptfria behandlingar mot turistdiarré. Att dricka vatten är bra och man bör också komplettera med vätskeersättning, då kroppen förlorar mycket vätska i samband med lös avföring och eventuella kräkningar. Vätskeersättning är särskilt viktigt för små barn som är mycket känsligare än vuxna. Det finns flera olika sorter att köpa på apotek och ett tips är att packa ner detta i resenecessären före avresa. Undvik sötade drycker då de kan ha motsatt effekt och orsaka fortsatt lös avföring. Ett annat alternativ är stoppande läkemedel mot turistdiarré som finns att köpa receptfritt och som kan användas av vuxna och barn över 12 år.

När du bör söka vård

Turistdiarré kan ge svåra magsmärtor och kraftig vätskeförlust, vilket i sin tur leder till rubbningar i kroppens saltbalans. Vid kraftiga smärtor och kräkningar ska man uppsöka vård för vidare utredning. Kroppen kan bli mycket uttorkad av diarré och då är det viktigt att man omedelbart får rätt behandling för besvären. Kontakta en läkare här på Medicoo för råd kring behandling. Du kan få läkarhjälp både genom chatt och videosamtal. Välj den metod som passar dig allra bäst. Lid inte onödan utan ta tillvara på den kompetens som Medicoo erbjuder genom sin onlinetjänst. Med rätt behandling brukar besvären försvinna inom ett par dagar.

Vad Medicoo kan hjälpa dig med

Medicoo finns här för att hjälpa dig på en tid som passar dig. Om du drabbats av turistdiarré kan vi, genom chatt eller videosamtal, ge dig råd och recept för behandling och/eller vidare remiss till specialistläkare.

 • Varför Medicoo
 • ☑ Tillgängligt
 • ☑ Tillförlitligt
 • ☑ 250 kr/besök
 • ☑ Frikort gäller
 • Sök vård